Soundproducer (Voltijds)

Start september 2024

Opleiding van 1 jaar

Prijs € 1424.00 (incl. BTW)

Start: maandag, 16 september 2024, Campus Tour & Taxis


Als soundproducer maak je creaties van alle niet-gecomponeerde geluidselementen in een film, een voorstelling, een muziek-opvoering of -opname, een computerspel, een app of elk ander multimedia project. De soundproducer kan ook gedefinieerd worden als: “De manipulator van audio elementen om een bepaald gewenst effect te bereiken of bepaalde gevoelens teweeg te brengen.”

Professionele aanpak in samenwerking met externe studio

 

Je krijgt les van ervaren docenten die actief zijn in de sector als producer,  muzikant,  screen composer als van Ableton Certified trainers.

Voor deze opleidingen werken we voor een ruim aantal praktijkmomenten doorheen het jaar samen met een gerenomeerde sound studio in Brussel, namelijk Sonhouse.

Omschrijving

De lessen worden gestructureerd en vooral praktijkgericht opgebouwd waarbij de vakken muziekproductie, instrumenten, mixing, audio-opname, muziek onder beeld en sounddesign ruimschoots aan bod komen.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding

Als soundproducer maak je digitale muziek en geluidseffecten voor bijvoorbeeld CD’s, reclamejingles, film, radio, animaties, games, internet en theater. De compilaties worden samengesteld in een professionele geluidsstudio voor verschillende opdrachtgevers zoals reclamebureaus, bands en platenmaatschappijen, inspelend op de hedendaagse muziektendensen en stijlen. Omdat het werk in een studio veel geld kost, leer je als soundproducer goed onder druk te presteren. Er wordt namelijk met veel en dure apparatuur gewerkt. Soms ben je als soundproducer in dienst van een band, orkest, een radio- of tv-studio. Maar veelal werk je op freelance basis aan allerlei losse opdrachten.

Programma

In voltijdse dagopleiding duurt de opleiding Soundproducer 1  jaar:

 • Intakes (1u)

Hier wordt jouw verwachting en kennis besproken met de docent, een goede voorbereiding voor de opleiding is onze korte opleiding Ableton Live: Fundamentals

 • Muziekproducer niveau 1
  • Muziekgeschiedenis en instrumenten (72 uur)
  • Software (40 uur)
  • Muziektheorie basis (32 uur)
  • Home studio basis (32 uur)
  • Mixing basis (24 uur)
  • Muziekproductie basis (24 uur)
 • Muziekproducer niveau 2
  • Mixing gevorderd (32 uur)
  • Filmmuziek en sounddesign (68 uur)
  • Muziektheorie gevorderd (32 uur)
  • Insturmenten gevorderd (28 uur)
  • Muziekproductie gevorderd (48 uur)
  • Live audio (16 uur)
  • Ondernemerschap music creative professional (40 uur)
 • Eindproef

 

Slagen voor alle onderdelen van eenzelfde niveau is noodzakelijk om naar een hoger niveau te kunnen gaan!

 

Voor wie is deze opleiding bestemd

Iedereen die interesse heeft om als soundproducerprofessioneel aan de slag te gaan. Je werkt volledig digitaal, dus een degelijke pc-vaardigheid is vereist.

Motivatie, inzet en bereidheid om na de lesuren thuis te werken en te leren zijn nodig om deze opleiding succesvol af te leggen.

Docent

De lesgever zijn professionals uit de sector

Trainers:

Arnoult Malfait

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/arnoult-malfait-5aa27914b/

https://www.facebook.com/BRUZZbe/videos/658269271674008/

Aline Vanquaethem:

Gepassioneerde audiofanaat met een 10+ gevarieerde ervaring in de muziekindustrie.

De start op jonge leeftijd als muzikant leidde tot het volgen van een opleiding Podiumtechnieken Licht en Geluid in de middelbare school. Tijdens deze studententijd deed ik live sound en lichttechniek voor theatertours en comedy-stand-up-shows (o.a. voor Freddy De Vadder, Bart Cannaerts, Henk Rijckaert,...).

Vervolgens ontdekte ik de boeiende studiowereld tijdens verdere studies Pop en Rock aan PXL Hasselt. Wow, de wereld van muziekgeschiedenis, studiorecording, mixing en mastering ging voor mij open. Ben deze studiejaren blijven combineren met freelance jobs in livesound en backline voor diverse bands en festivals (o.a. Praga Khan, Cool & the Gang, Sjock Rock Festival, Soulbrothers, Ed Sullivan Quartet,...)

Tijdens mijn vervolgstudie aan het SAE in Brussel, heb ik tijdens een stage bij Rec & Roll Studio in Schaarbeek kunnen kennismaken met postproductie en filmmuziek.

Al die tijd bleef ik ook actief met het opnemen en mixen van muziek voor mijn eigen bands, The Ignored en Radio City, waar ik trots ben op 2 Europese tournees, UK tour, albumopnames en vele live shows.

Ik blijf mijn passie voor muziek en geluidstechniek voorzetten.

Mijn missie is om jou tijdens de opleiding de skills bij te brengen om met recording en mixing jouw muziek naar een hoger niveau te tillen! Ik kijk er alvast naar uit.

Seppe Roosen:

Seppe Roosen is een Belgische componist, dirigent en geluidstechnicus die zich richt op film en televisie. Geboren in 1999, begon hij zijn carrière in 2019 met de uitvoering van zijn eerste concertwerk voor orkest op verschillende locaties in België. Hij sprak in datzelfde jaar met uitgever R. Vercruysse van Golden River Music over hun samenwerking en componeerde ondertussen diverse strijkkwartetten, soundtracks en concerten.

In 2020 behaalde hij zijn diploma Soundproducer en begon hij aan zijn studies aan het RITCS in Brussel. Hij begon als student bij componist-dirigent K. Houben en ontwikkelde zich tot een gepassioneerde liefhebber van film, geluid en muziek. Enkele van zijn opvallende projecten zijn de originele soundtrack voor de film "Mémoire d'un Soldat" (2023), waar hij binnen het sound departement werkte voor "Belgian Brass: The Docu" (Guy Fellemans, 2023), "De Twaalf 2" (Kaat Beels, 2023) en "Belonging" (Mete Gümürhan, 2022). Op concertgebied heeft hij met werken zoals String Quartet N° 1 & 2 (2023), The White Wall Brass Quintet (2023), Three Murder Tales (20th augustus 2022) en Fort Eben-Emael (2022) meermaals zijn muziek uitgevoerd. In 2025 zal hij zijn eerste symfonie uitbrengen, een passievol werk van emotie en tijd. (https://www.sepperoosen.be/biography.html)

Bijkomende info

 • BYOD (Bring Your Own Device)
  • om aan deze opleiding te kunnen deelnemen, breng je je eigen laptop mee. (Up to date met 8-16 GB Ram)
  • Indien je nog niet over een laptop beschikt, laat je adviseren door de docent
  • Voorkeur Apple laptop met M1 chip of beter
 • Studio Headphones
  • Sennheiser HD25
  • Indien je reeds over een ander model beschikt kan je dit ook gebruiken, maar heb je calibratie software nodig.
  • Geen wireless, noise-canceling headphones
 • Ableton Live Suite (360 euro Educatief tarief (600 euro normaalprijs)
  • Mag aangekocht worden na de 1st lesdag in overleg met de docent

Getuigschrift

Heb je de opleiding succesvol beëindigd, dan krijg je een getuigschrift (muziekproducer) waarmee je je beroepskennis kan aantonen.

Optioneel: Start me up - Bedrijfsbeheer - Ondernemerschap

Tijdens de lessen ondernemerschap wordt jouw ondernemingszin geprikkeld en gestimuleerd. Het opleidingspakket ondernemerschap bestaat uit o.a. personal branding, digital marketing, financiële inzichten, verkoop, opstartformaliteiten. Ontdek de ondernemer in jezelf en test je potentiële business idee meteen in de praktijk, begeleid door ervaren ondernemers!

Bij succesvol afronden van de opleiding ontvang je een diploma 'muziekproducer'.


Opleiding van 1 jaar

Prijs € 1424.00 (incl. BTW)

Start: 16-09-2024, Campus Tour & Taxis