Soundproducer

Opleiding van 24 sessies

Prijs € 1999.00 (incl. BTW)

Start: woensdag, 22 september 2021, Campus Tour & Taxis


Omschrijving

Module Basis Muziekproductie / Ableton Live

In deze module leer je werken met Ableton Live. Deze software wordt wereldwijd gebruikt door producers en live-artiesten. Je leert de voordelen van werken in enerzijds Session en anderzijds Arrangement view. Via MIDI kunnen we virtuele instrumenten zoals synthesizers en drumcomputers gaan bespelen in de software. We gaan dieper in op de werking van een synthesizer en sampler, beiden instrumenten die alomtegenwoordig worden gebruikt in muziekproductie. Ook audio-opname behoort tot de mogelijkheden van Ableton. We bekijken eveneens het brede spectrum aan audio-effecten en hoe je die via automatisatie kunt finetunen en laten evolueren. Tenslotte is er ook aandacht voor wat muziektheorie, iets wat elke producer ten goede komt. Na deze module voel je je thuis in Ableton en kun je je ideeën vormgeven in de software. Het maken van beats, vormgeven van synthklanken, werken met samples, gebruik van effecten etc. komen allemaal aan bod in deze module.

Instapvoorwaarden: je hebt de Ableton software en een eigen laptop die je meebrengt, maar verder starten we van bij het begin. Muzikale bagage is altijd meegenomen, maar is geen vereiste.

Module Mixing en Mastering

In deze module leer je mixen, nl. de verschillende ingrediënten van je track kneden tot een uniform geheel. We gaan op zoek naar een goeie balans voor je track en streven hierbij naar een driedimensionaal evenwicht: horizontaal (evenwicht in stereobeeld), verticaal (evenwicht in frequentieverdeling) en diepte (evenwicht in dichte en verre sounds). Met gebruik van klassieke studiotools zoals EQ en compressie geven we vorm aan ons frequentiespectrum en dynamiek. Audio-effecten zijn eveneens van groot belang. Delay, reverb, distortion, modulatie-effecten etc. komen hier uitgebreid aan bod. Daarnaast besteden we aandacht aan de laatste stap voor een track op de buitenwereld wordt losgelaten: mastering.

Instapvoorwaarden: je hebt de Ableton software en een eigen laptop die je meebrengt. Voorkennis in Ableton is aangeraden, gezien we in deze module direct beginnen met mixen. Muzikale bagage is altijd meegenomen, maar is geen vereiste.

Module Productie

In deze module werken we toe naar een eigen afgewerkte productie, in de stijl naar keuze van de cursist.

We bouwen een song op met de typische ingrediënten: beats/drums, bas, akkoorden en melodie. Het opnemen van een instrument of vocal voor in jouw song is een mogelijkheid. Vervolgens maak je een uitgewerkte structuur van je nummer. Daarna bekijken we de mixing en mastering van jouw persoonlijk project.

Instapvoorwaarden: je hebt de Ableton software en een eigen laptop die je meebrengt. Voorkennis in Ableton is aangeraden, gezien we in deze module direct beginnen met producen. Muzikale bagage is altijd meegenomen, maar is geen vereiste.

Programma

Module Basis Muziekproductie / Ableton Live (8 avonden)

Doel -> introductie tot muziekproductie, Ableton Live leren gebruiken

Module inschrijving: Basis Muziekproductie (695 euro)

1. Introductie tot Muziekproductie en Ableton Live

2. Ableton Live: Session View / Arrangement View

3. Ableton Live: MIDI en virtuele instrumenten

4. Ableton Live: Synthese en Sampling 1

5. Ableton Live: Synthese en Sampling 2

6. Ableton Live: Introductie tot Audio Effecten / Automatisatie

7. Studio Concepten / Introductie tot Opnames

8. Muziektheorie voor Elektronische Muziek

Module Mixing en Mastering (8 avonden)

Doel -> afwerken van een eigen productie

Module inschrijving: Mixing en Mastering (695 euro)

1. Inleiding tot Mixing en Mastering

2. EQ en Filters

3. Dynamics en Compressie

4. Distortion en Clipping

5. Delay en Reverb

6. Modulatie Effecten

7. Mix Afwerken

8. Mastering

Module Productie (8 avonden)

Doel -> uitwerken van een productie met begeleiding van docent

Module inschrijving: Productie (695 euro)

1. Opdrachtomschrijving

2. Beats, Bass, Melodie, Chords 1

3. Beats, Bass, Melodie, Chords 2

4. Vocal / Instrument Opnames

5. Structuur en Arrangement

6. Mixing / Mastering 1

7. Mixing / Mastering 2

8. Voorstellen afgewerkte producties (examen)

Voor wie is deze opleiding bestemd

Iedereen die interesse heeft om als soundproducer aan de slag te gaan. Je werkt volledig digitaal, dus een degelijke pc-vaardigheid is vereist.

Motivatie, inzet en bereidheid om na de lesuren thuis te werken en te leren zijn nodig om deze opleiding succesvol af te leggen.

Docent

Bijkomende info

De opleiding wordt op 2 manieren aangeboden:

A.Als pakket van 3 modules (1995 euro)

B.3 Modules afzonderlijk, bij de inschrijving kan de keuze voor modules gekozen worden in het vak "Opmerking" (695 euro/module)


Opleiding van 24 sessies

Prijs € 1999.00 (incl. BTW)

Start: 22-09-2021, Campus Tour & Taxis