Wijn leren proeven (avond)

Opleiding van 6 sessies

Prijs € 220.00 (incl. BTW)

Start: dinsdag, 07 mei 2024, Campus Tour & Taxis

Start: donderdag, 16 mei 2024, Campus Tour & Taxis

Start: dinsdag, 24 september 2024, Campus Tour & Taxis


Tijdens deze basismodule leer je alle facetten van het 'wijn leren proeven' op een aangename manier.

In 6 lessen leer je het vakjargon, de verschillende smaken en leer je natuurlijk ook hoe je moet proeven.

Je leert zelf een wijn in te schatten en te appreciëren.

Geur, smaak, afdronk, neus, tanine, degustatietechnieken, druifsoorten en wijnsoorten, dit komt allemaal aan bod tijdens deze opleiding.

Je wordt als het ware ondergedompeld in de wereld van de wijn.

Deze korte opleiding is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in wijn en er meer wil over leren en het kan ook de opstap zijn naar de opleiding “Sommelier” (zie “sommelier”)

Omschrijving

Opleiding voor wijnliefhebbers.

In zes sessies worden alle zintuigen onder de loep genomen die aan de basis liggen van het degusteren, dus ook van de wijndegustatie.

Je leert alle zintuigen deskundig en bewust inzetten tijdens het proeven van de wijn en maakt kennis met de mogelijke beïnvloedingssferen. De voornaamste druivenrassen en omgevingsfactoren worden overlopen, evenals de verschillende productiemethodes. Je wordt vertrouwd met diverse degustatietechnieken, het correct vakjargon en je leert een gefundeerde mening opbouwen.

Programma

•Sessie 1- Degustatietechnieken: zintuigen en elementaire degustatietechnieken, werken     met degustatiefiches.

•Sessie 2 - De druif als basis: verfijning van de degustatietechnieken en het effect van de druif op de wijn.

•Sessie 3 - Witte wijn: productie, stijlen en voornaamste druivenrassen, (her)kennen van enkele basiswijnstijlen.

•Sessie 4 - Rode wijn: kennis van onderscheid tussen tafelwijn, streekwijn en kwaliteitswijn, serveren en bewaren van wijn.

•Sessie 5 - Schuimwijnen: kennis van de internationale normering, etiket leren lezen, samenstelling van een wijnkelder en bewaren van wijn, serveertemperatuur.

•Sessie 6 - Combinatie van wijn en gerechten + moduleproef

De lessen gaan door donderdagavond van 18u30 tot 22u op campus Tour & Taxis

Voor wie is deze opleiding bestemd

Deze opleiding is voor iedereen die geïnteresseerd is in wijn en zijn kennis over wijnen wil uitbreiden.

Ook mensen die binnen hun werkgebied al met wijn omgaan of er professioneel mee willen verder willen gaan, kunnen hier terecht. Bijvoorbeeld: horecapersoneel, food & beverage managers, wijn- en drankenhandelaars, cavisten, traiteurs en voedingswinkeliers.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minimum 18 jaar of wordt 18 in het jaar dat de cursus van start gaat.

Docent

Docente Céline Dubois geeft les in het 1e jaar. Als alumna van de sommelieropleiding van Syntra Brussel kent ze de uitdagingen van de startende studenten. Naast de lessen bij Syntra organiseert ze ook wijntastings en schoolt ze zich permanent bij.

Bijkomende info

Onze inschrijvingsprijs is inclusief:

  • set van 6 proefglazen
  • cursusboek 'Algemene Wijnkennis' (digitaal)
  • degustatiewijnen tijdens de les

De lessen gaan door dinsdagavond van 18u30 tot 22u op campus Tour & Taxis.

Getuigschrift

Wie deze opleiding met succes beïndigt ontvangt een certificaat van SYNTRA Brussel.


Opleiding van 6 sessies

Prijs € 220.00 (incl. BTW)

Start: 07-05-2024, Campus Tour & Taxis

Start: 16-05-2024, Campus Tour & Taxis

Start: 24-09-2024, Campus Tour & Taxis