Restauranthouder - Kok(avond)

Opleiding van 2 jaren

Prijs € 325.49 (incl. BTW)

De vermelde prijs bij meerjarige opleidingen is de prijs voor het eerste jaar.

Start: maandag, 05 oktober 2020, Campus Ukkel

Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques. Meer info


De horecasector, met meer dan 32 000 KMO's en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Een eigen restaurant is voor vele Belgen een droom. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom succesvol waarmaken.

Deze opleiding restauranthouder/kok is bestemd voor personen die in de toekomst een restaurant wensen op te starten, over te nemen of het beheer en management ervan wensen waar te nemen. Ook wanneer je als kok aan de slag wil gaan is deze opleiding iets voor jou! Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis en bedrijfsvoering.

Na afloop van het tweejarig traject ontvang je - indien je geslaagd bent - een erkend getuigschrift ondernemerschapstraject beroepskennis uitstroom 'KMO-medewerker kok'.

Programma

1e jaar:

Module Basis restauranthouder(112u)

  • Hygiëne en veiligheid (8u)
  • Keukenbasissen (32u)

                       Technische woordenschat wordt geïntegreerd in de diverse lessen praktijk en theorie

  • Warenkennis  en praktijk( 56u)
  • Voedingsleer
  • Fruit
  • Zuivel
  • Vis en zeevruchten
  • Vlees
  • Gevogelte
  • Nagerechten
  • Zaalpraktijk (12u)
  • Moduleproef (4u)
  • Hygiëne en veiligheid (24u)

 

2e jaar:

Module Kok (76u)

In deze module worden de aangeleerde basistechnieken uit de basismodule horeca verder verfijnd en uitgebouwd. Je kunt alles uit de basismodule vlot toepassen.

 

Module Drankenkennis (36u)

In de module drankenkennis krijg je inzicht in het grote gamma aan koude en warme dranken, alcoholische en niet-alcoholische dranken. Een grote klemtoon ligt op het professioneel kunnen samenstellen van een volledige en evenwichtige drankenkaart.

Deze module is verplicht voor de verschillende finaliteiten in het horecatraject.

Module Wijn leren proeven (6 sessies - 24 uren)

  • Inleiding, zintuigen, elementaire degustatietechnieken, omgevingsfactoren
  • Gustatieve fase, proces wijn maken en druivenrassen
  • Proeven en werken met degustatiefiches, blind proeven en quoteren
  • Wijn en gerecht en wijnservice
  • Degustatie van schuimwijn

Belangrijk!

  • De lessen vinden plaats op maandagavond (18.00-21.30) op de campus te Ukkel.



Voor wie is deze opleiding bestemd

Jongeren en volwassenen die een eigen restaurant willen openen of overnemen en/of in de horeca willen werken.

Voorkennis

  • Voorkennis is niet vereist
  • Cursisten die in het bezit zijn van een attest/getuigschrift hulpkok of kok via erkende opleidingsverstrekkers (TSO/BSO, Leertijd of volwassenenonderwijs) kunnen vrijgesteld worden voor de basismodule horeca. Gelieve hierover contact op te nemen met de campus naar keuze. Diploma's worden nagegaan tijdens de eerste lesweken.

Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus is een praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar.

Men moet lichamelijk geschikt zijn om het beroep uit te oefenen, een attest is verkrijgbaar bij uw arts. U moet dit attest afgeven bij de start van de opleiding.

Een voorbeeldattest vindt u via onderstaande link.

http://www.favv-afsca.fgov.be/thematischepublicaties/medisch-attest-levensmiddelen.asp

Bijkomende info

  • Lesdagen onder voorbehoud van wijzigingen.
  • 2/3e aanwezigheid is vereist om aan de examens te kunnen deelnemen en om het getuigschrift te behalen.
  • De handboeken (i.s.m. MJ publishing) worden in het begin van het eerste lesjaar aangekocht door de cursist bij MJ Publishing. De kostprijs is 89 euro en is niet begrepen in het inschrijvingsgeld. Deze boeken zijn bruikbaar doorheen de hele opleiding 'Restauranthouder'. Titels: "Hoe werk je in de keuken?" en "Wat verwerk je in de keuken?".
  • Je dient gepaste uitrusting (vest, broek, schort en hoofddeksel) aan te doen tijdens de lessen. Deze worden tijdens de eerste lessen aangekocht. Richtprijs is +/- 140 euro.
  • U dient eigen keukenhanddoeken mee te brengen naar de les

Getuigschrift

Na afloop van het tweejarig traject ontvang je - indien je geslaagd bent - een erkend getuigschrift ondernemerstraject beroepskennis uitstroom 'KMO-medewereker kok'.


Opleiding van 2 jaren

Prijs € 325.49 (incl. BTW)

De vermelde prijs bij meerjarige opleidingen is de prijs voor het eerste jaar.

Start: 05-10-2020, Campus Ukkel

Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques. Meer info