Microbrouwer (zaterdag)

Opleiding van 1 jaar


Als bierland staat België niet stil. Meer en meer komen micro-brouwerijen, een trend van over de oceaan, ook in ons land hun kleine voet naast deze van de grotere spelers zetten.

Hun gedurfde recepten maken dat ons bierlandschap in sneltempo aan het vernieuwen en uitbreiden is. Een fantastische zaak!

Als microbrouwer willen we u een kwalitatieve en uitgebreide basis meegeven, waarna u zich mee in het bierlandschap kunt manifesteren.

Programma

Bier en zijn grondstoffen

    Wat is bier?

    Bier en gezondheid

    Water

    Mout

    Ruwe granen

    Hop

    Kruiden en fruit

    Gist

    Brouwerijbezoek

Brouwproces en gisting

    Maalmethodes

    Brouwproces

    Gisting (gistingsmethoden, fermentatieproces, giststarters)

    Lagering en dryhopping

    Helderbierfiltratie

    Afvullen (met of zonder hergisting)

    Trends en innovaties in de brouwerij (o.a. alcoholarme en alcoholvrije bieren, duurzaamheid, ...)

Biochemie en chemie in de brouwerij

    Inleiding tot chemie en biochemie

    Chemie van brouwwater

    Gerst, mout, ruwe granen en hop

    Metabolisme (stofwisseling) van de gist

    Bierstabiliteit en -kwaliteit

    Reiniging en desinfectie

    Meten en analyseren

Brouwerij - inrichting en beheer

    Brouwinstallaties

    Brouwerij inrichting en registratiesystemen

    Voedselveiligheid - Warenwetgeving

    Veiligheid en milieuwetgeving

    Ruimtelijke ordening

    Voorraadbeheer

    Productieplanning

    Accijnswetgeving

Praktijk brouwen graad 1

    Receptontwikkeling en accijnswetgeving

    Praktijk brouwen

    Bottelen en etiketteren

Praktijk brouwen graad 2

    Receptontwikkeling en accijnswetgeving

    Praktijk brouwen

    Bottelen en etiketteren

    Degustatie en nabespreking bier 1 (praktijk brouwen graad 1)

Praktijk brouwen graad 3

    Receptontwikkeling en accijnswetgeving

    Praktijk brouwen

    Bottelen en etiketteren

    Degustatie en nabespreking bier 2 (praktijk brouwen graad 2)

Praktijk brouwen graad 4

    Receptontwikkeling en accijnswetgeving

    Praktijk brouwen (extern in professionele brouwerij)

    Bottelen en etiketteren

    Degustatie en nabespreking bier 3 + 4 (praktijk brouwen graad 3 + 4)

Eindproef Microbrouwer

Belangrijk: de opleiding vindt plaats op zaterdag van 9u tot 12u30 op campus Ukkel. De zaterdagen waarop de praktijkmodules doorgaan is er een volledige dag les.(9u tot 16u30.)

Voor wie is deze opleiding bestemd

Deze opleiding is bedoeld voor afgestudeerde zythologen of personen die hun eigen bier willen brouwen.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Bijkomende info

Praktijkmomenten vallen voornamelijk op zaterdag omwille van tijdsbesteding.

Inbegrepen in het inschrijvingsgeld:

  • Cursusmateriaal
  • Degustatiebieren
  • Set proefglazen
  • 1 fles van eigen gebrouwen bier per type


Niet inbegrepen:

Eventuele uitstappen en bezoeken