Opleiding van 1 jaar
Als bierland staat België niet stil. Meer en meer komen micro-brouwerijen, een trend van over de oceaan, ook in ons land hun kleine voet naast deze van de grotere spelers zetten.
Hun gedurfde recepten maken dat ons bierlandschap in sneltempo aan het vernieuwen en uitbreiden is. Een fantastische zaak!
Als microbrouwer willen we u een kwalitatieve en uitgebreide basis meegeven, waarna u zich mee in het bierlandschap kunt manifesteren.
Bier en zijn grondstoffen
Wat is bier?
Bier en gezondheid
Water
Mout
Ruwe granen
Hop
Kruiden en fruit
Gist
Brouwerijbezoek
Brouwproces en gisting
Maalmethodes
Brouwproces
Gisting (gistingsmethoden, fermentatieproces, giststarters)
Lagering en dryhopping
Helderbierfiltratie
Afvullen (met of zonder hergisting)
Trends en innovaties in de brouwerij (o.a. alcoholarme en alcoholvrije bieren, duurzaamheid, ...)
Biochemie en chemie in de brouwerij
Inleiding tot chemie en biochemie
Chemie van brouwwater
Gerst, mout, ruwe granen en hop
Metabolisme (stofwisseling) van de gist
Bierstabiliteit en -kwaliteit
Reiniging en desinfectie
Meten en analyseren
Brouwerij - inrichting en beheer
Brouwinstallaties
Brouwerij inrichting en registratiesystemen
Voedselveiligheid - Warenwetgeving
Veiligheid en milieuwetgeving
Ruimtelijke ordening
Voorraadbeheer
Productieplanning
Accijnswetgeving
Praktijk brouwen graad 1
Receptontwikkeling en accijnswetgeving
Praktijk brouwen
Bottelen en etiketteren
Praktijk brouwen graad 2
Receptontwikkeling en accijnswetgeving
Praktijk brouwen
Bottelen en etiketteren
Degustatie en nabespreking bier 1 (praktijk brouwen graad 1)
Praktijk brouwen graad 3
Receptontwikkeling en accijnswetgeving
Praktijk brouwen
Bottelen en etiketteren
Degustatie en nabespreking bier 2 (praktijk brouwen graad 2)
Praktijk brouwen graad 4
Receptontwikkeling en accijnswetgeving
Praktijk brouwen (extern in professionele brouwerij)
Bottelen en etiketteren
Degustatie en nabespreking bier 3 + 4 (praktijk brouwen graad 3 + 4)
Eindproef Microbrouwer
Belangrijk: de opleiding vindt plaats op zaterdag van 9u tot 12u30 op campus Ukkel. De zaterdagen waarop de praktijkmodules doorgaan is er een volledige dag les.(9u tot 16u30.)
Deze opleiding is bedoeld voor afgestudeerde zythologen of personen die hun eigen bier willen brouwen.
Er is geen voorkennis vereist.
Praktijkmomenten vallen voornamelijk op zaterdag omwille van tijdsbesteding.
Inbegrepen in het inschrijvingsgeld:
Niet inbegrepen:
Eventuele uitstappen en bezoeken
Opleiding van 1 jaar