Microbrouwer (avond)

Opleiding van 2 jaren


Als bierland staat België niet stil. Meer en meer komen micro-brouwerijen, een trend van over de oceaan, ook in ons land hun kleine voet naast deze van de grotere spelers zetten.

Hun gedurfde recepten maken dat ons bierlandschap in sneltempo aan het vernieuwen en uitbreiden is. Een fantastische zaak!

Als microbrouwer willen we u een kwalitatieve en uitgebreide basis meegeven, waarna u zich mee in het bierlandschap kunt manifesteren.

Programma

Jaar 1:

Grondstoffen en gistingsmethodes (76u)

  • Inleiding en kennismaking
  • Wat is bier
  • Grondstoffen
  • Brouwproces
  • Gistingsmethodes/fermentatie
  • Receptuur en berekeningen
  • Brouwerijtechnologie
  • Basis chemie voor de brouwerij
  • Biologisch brouwen
  • Hygiëne en voedselveiligheid
  • Botteling en etikettering
  • Veiligheids- en milieuwetgeving
  • Moduleproef

Praktijk brouwen: 1 (48u)

  • Blonde Ale
  • Donkere Ale
  • Tripel

Jaar 2:

Praktijk brouwen: 2 (80u)

  • IPA
  • Witbier
  • Fruit- en kruidenbier
  • Cradle to cradle bier
  • Saison

Bedrijfsvoering voor Microbrouwer (48u)

  • Voorraadbeheer
  • Registratiesoftware
  • Productieplanning
  • Accijnswetgeving
  • Commercieel beleid
  • Marketing
  • Crowdfunding en alternatieve financieringsmethodes
  • Financieel plan
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

 

Eindproef Microbrouwer (4u)

Voor wie is deze opleiding bestemd

Deze opleiding is bedoeld voor afgestudeerde zythologen of personen die hun eigen bier willen brouwen.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Bijkomende info

Praktijkmomenten vallen voornamelijk op zaterdag omwille van tijdsbesteding.

Inbegrepen in het inschrijvingsgeld:

  • Cursusmateriaal
  • Degustatiebieren
  • Set proefglazen
  • 1 fles van eigen gebrouwen bier per type


Niet inbegrepen:

Eventuele uitstappen en bezoeken