Kaasmeester (avond)

Opleiding van 2 jaren


Omschrijving

In de opleiding tot kaasmeester krijg je een professionele en een gedegen opleiding over het ruime assortiment van kazen in binnen- en buitenland.

Programma

1e jaar:

Basiskennis kaas (20 sessies)

 

Algemene warenkennis

Fabricatie van kaas

Basis HACCP en voedselveiligheid

Kaasfamilies: basis

Technische kaasbehandeling en snijtechnieken

Wat is bier?

Wat is wijn?

Examen

2e jaar:

Activiteiten van de kaasmeester (27 sessies)

 

Verkopen van kaas

Verpakken van kaas

Kaasfamilies: appellaties en productiemethoden

Uitbaten van een kaasmakerij/kaashandel en organiseren van bedrijfsbezoeken

Toegepaste HACCP in de kaashandel

Culinaire aspecten van kaas

Eindwerkbegeleiding

Examen

Eindproef (5u)

Maken van kaasstuk en verdedigen van eindwerk

Belangrijk! De lessen gaan door op woensdagavond op campus T&T van 18u30 tot 22u.

Bezoeken aan productie en ateliers worden voorzien op zaterdagen. (+/-4 in totaal)

Methodologie

Theorie wordt gekoppeld aan praktijk en heerlijke degustaties.

Voor wie is deze opleiding bestemd

  • Jongeren en volwassenen die een kaasspeciaalzaak willen uitbaten
  • Uitbaters en medewerkers uit voedings- en horecazaken (restauranthouders, traiteurs, versdetailhandel en delicatessen) die specialist in kazen willen worden

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Docent

Docente Ann Keymeulen stelt zich voor:

Reeds vijfentwintig jaar ben ik gepassioneerd bezig met kaas. In het begin vooral omdat ik het lekker vond...maar hoe meer ik over kaas begon te weten... hoe interessanter het allemaal werd...

Op vandaag geef ik les aan toekomstige kaasmeesters, ben ik zelf als kaasmeester actief binnen een kaasgroothandel, werk voor culinaire academies en heb ik mijn eerste boek over kaas geschreven.

Mijn boek De Kunst van Kaas, is verschenen in het Nederlands en het Frans, 'l Art du Fromage Belge.

Veel mensen kennen kaas niet... iedereen kent de klassieke Gouda, Brie en Camembert...maar er zijn zo een prachtige pareltjes van kazen...onbekend bij het grote publiek... al die lekkere smaken hebben me gestimuleerd om te starten met mijn eigen concept, L'art du fromage...mijn missie...mensen echte kaas leren kennen.

Bijkomende info

  • Lesdagen onder voorbehoud van wijzigingen.
  • 2/3e aanwezigheid is vereist om aan de examens te kunnen deelnemen en om het getuigschrift te behalen.
  • Degustaties zijn inbegrepen in de prijs van de opleiding.
  • bezoeken aan productie en ateliers worden voorzien op zaterdagen. (+/-4 in totaal)
  • Voor de les snijtechnieken wordt apart nog 25 euro gefactureerd (in ruil voor de kaasschotel die cursisten mee naar huis mogen nemen).

Getuigschrift

Wie deze opleiding met succes beëindigt, ontvangt een officieel getuigschrift. Het getuigschrift wordt enkel toegekend aan deelnemers die regelmatig de lessen bijwonen en slagen voor de examens en/of praktijkproef. Indien je de opleiding combineert met de opleiding Bedrijfsbeheer, dan ontvang je een diploma.