Omschrijving
In de opleiding tot kaasmeester krijg je een professionele en een gedegen opleiding over het ruime assortiment van kazen in binnen- en buitenland.
Programma
Van melk tot kaas als verkoopproduct (24u)
•Algemene warenkennis
•Fabricatie van kaas
De kaassoorten en kaasfamilies (44u)
•Kaasfamilies en soorten: appellaties, herkomst en productiemethodes
•Technische kaasbehandeling en snijtechnieken
Kaas culinair (36u)
•samenstellen kaaschotels, plateau, raclette
•koken met kaas (koud en warm)
•Kaas en wijn
•Kaas en bier
Basis hygiëne en veiligheid (25u waarvan 11u zelfstudie)
Verkoop van kaas (24u)
•Verkoop van kaas
•Verpakken van kaas
•Examen
Eindproef kaasmeester
•Met eindwerkbegeleiding
Belangrijk! De lessen vinden plaats op maandagavond (18u30 - 22u00) op de campus Tour & Taxis en voor een aantal lessen op campus Ukkel.
Bezoeken aan productie en ateliers worden voorzien op zaterdagen. (+/-4 in totaal)
Methodologie
Theorie wordt gekoppeld aan praktijk en heerlijke degustaties.
Voor wie is deze opleiding bestemd
- Jongeren en volwassenen die een kaasspeciaalzaak willen uitbaten
- Uitbaters en medewerkers uit voedings- en horecazaken (restauranthouders, traiteurs, versdetailhandel en delicatessen) die specialist in kazen willen worden
Voorkennis
Er is geen voorkennis vereist.
Docent
| Docente Ann Keymeulen stelt zich voor: Reeds vijfentwintig jaar ben ik gepassioneerd bezig met kaas. In het begin vooral omdat ik het lekker vond...maar hoe meer ik over kaas begon te weten... hoe interessanter het allemaal werd... Op vandaag geef ik les aan toekomstige kaasmeesters, ben ik zelf als kaasmeester actief binnen een kaasgroothandel, werk voor culinaire academies en heb ik mijn eerste boek over kaas geschreven. Mijn boek De Kunst van Kaas, is verschenen in het Nederlands en het Frans, 'l Art du Fromage Belge. Veel mensen kennen kaas niet... iedereen kent de klassieke Gouda, Brie en Camembert...maar er zijn zo een prachtige pareltjes van kazen...onbekend bij het grote publiek... al die lekkere smaken hebben me gestimuleerd om te starten met mijn eigen concept, L'art du fromage...mijn missie...mensen echte kaas leren kennen. |
Bijkomende info
- Lesdagen onder voorbehoud van wijzigingen.
- Degustaties zijn inbegrepen in de prijs van de opleiding.
- Bezoeken aan productie en ateliers worden voorzien op zaterdagen. (+/-4 in totaal)
- Voor de les snijtechnieken wordt apart nog 25 euro gefactureerd (in ruil voor de kaasschotel die cursisten mee naar huis mogen nemen).
Getuigschrift
Wie deze opleiding met succes beëindigt, ontvangt een officieel getuigschrift. Het getuigschrift wordt enkel toegekend aan deelnemers die regelmatig de lessen bijwonen en slagen voor de examens en/of praktijkproef. Indien je de opleiding combineert met de opleiding Bedrijfsbeheer, dan ontvang je een diploma.