Opleiding van 1.5 jaar
In de opleiding tot kaasmeester krijg je een professionele en een gedegen opleiding over het ruime assortiment van kazen in binnen- en buitenland.
1ste jaar
Van melk tot kaas als verkoopproduct (24u)
•Algemene warenkennis
•Fabricatie van kaas
De kaassoorten en kaasfamilies (44u)
•Kaasfamilies en soorten: appellaties, herkomst en productiemethodes
•Technische kaasbehandeling en snijtechnieken
Kaas culinair (36u)
•samenstellen kaaschotels, plateau, raclette
•koken met kaas (koud en warm)
•Kaas en wijn
•Kaas en bier
Basis hygiëne en veiligheid (25u waarvan 11u zelfstudie)
2de jaar:
Verkoop van kaas (24u)
•Verkoop van kaas
•Verpakken van kaas
•Examen
Eindproef kaasmeester
•Met eindwerkbegeleiding
Belangrijk! De lessen vinden plaats op maandagavond (18u30 - 22u00) op de campus Tour & Taxis en voor een aantal lessen op campus Ukkel.(kan een extra avond zijn)
Bezoeken aan productie en ateliers worden voorzien op zaterdagen. (+/-4 in totaal)
Theorie wordt gekoppeld aan praktijk en heerlijke degustaties.
Er is geen voorkennis vereist.
Wie deze opleiding met succes beëindigt, ontvangt een officieel getuigschrift erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het getuigschrift wordt enkel toegekend aan deelnemers die regelmatig de lessen bijwonen en slagen voor de examens en eindproef. Indien je de opleiding combineert met de opleiding start me up (voorheen bedrijfsbeheer), dan ontvang je een diploma.
Opleiding van 1.5 jaar