Brood- en banketbakker (voltijds - PACT)

Duaal leren

Opleiding van 1 jaar

Prijs € 1505.00 (incl. BTW)

Start: vrijdag, 13 september 2024, Campus Ukkel


Belgen zijn Bourgondiërs. Eten en drinken doen we graag. En veel. Als Brood- en banketbakker is er een belangrijke taak voor je weggelegd. Elke Belg goed gezind én goed gevuld aan zijn dag laten beginnen.

Als Brood- en banketbakker leer je alle technieken die een moderne warme bakker moet kennen. Je leert onder andere brood, deeg, chocolade en patisserie maken. Je ontdekt de richtlijnen rond hygiëne in de voedingssector. En na je opleiding Bedrijfsbeheer weet je ook hoe je succesvol een bakkerij moet runnen.

Ingeschreven als niet-werkende werkzoekende? Volg deze opleiding kosteloos via VDAB!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding

De opleiding is heel praktisch en bereidt je goed voor op een job. Na de opleiding kan je zelfstandig starten of in een ambachtelijke of industriële bakkerij aan de slag gaan.

Programma

Brood- en banketbakker: basis

  • Inleiding
  • Materiaal - Hygiëne en veiligheid - Productkennis
  • Gistdegen
  • Vet- kook- en bladerdegen
  • Beslagen
  • Basis afwerking en garneringen

Degen

  • Gistdegen
  • Vetdegen
  • Bladerdeeg

Beslagen en taarten

  • Beslagen
  • Kookdegen
  • Vullingen en crèmes
  • Marsepein

Basis chocolade

  • Inleiding
  • Materiaal - Hygiëne en veiligheid - Productkennis
  • Bereiden van chocoladeproducten

Luxe degen en banketproducten

  • Luxe degen
  • Luxe banketproducten

Visie en strategie brood en banket

  • Visie en strategie van de onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - Uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding

Toegepaste bedrijfsvoering

Bedrijfsbeheer

  • Administratie en boekhouden
  • Projectbeschrijving
  • Commercieel beleid
  • Recht en wetgeving
  • Fiancieel beleid

Werkplekleren

Tijdens het leren in het leerbedrijf word je begeleid door een praktijkopleider en een coach van SYNTRA Brussel. SYNTRA Brussel voorziet een maximale ondersteuning, je staat er dus nooit alleen voor.

Methodologie

Wat is PACT ?

PACT is een vorm van duaal leren, ook wel werkplekleren genoemd. Dit is een opleidingsvorm waarbij je meer tijd doorbrengt op de werkvloer dan in het klaslokaal. Docenten en leerbedrijven stemmen theorie zo beter af op de praktijk. Zo doe je minstens 60% van de opleidingstijd werkervaring op in een erkend leerbedrijf.

Je sluit letterlijk een PACT met je docent, competentiecoach en praktijkopleider. Op het einde van je opleiding krijg je een diploma erkend door de Vlaamse overheid.

In een PACT-opleiding doe je een heleboel werkervaring op, zowel qua job, kennis van de sector als omgang met collega's. Dankzij die praktijkervaring verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt.

Voor wie is deze opleiding bestemd

Voor wie professioneel Brood- en banketbakker wil worden, als werknemer of zelfstandige.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig.

Toelatingsvoorwaarden

Minstens 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start.

Bijkomende info

  • Jongeren die het volledige traject volgen, blijven ten laste van de ouders voor kinderbijslag en fiscaliteit.
  • Je uitkering behouden tijdens de opleiding met vrijstelling van beschikbaarheid? Dit kan met deze erkende opleiding door VDAB:
  1. Deze opleiding is erkend door VDAB en kan ook volledig (inschrijvingsgeld, materiaal) betaald worden door VDAB als je voldoet aan deze twee voorwaarden:
  2. •Je bent werkloos.
  3. •Je bent ingeschreven bij VDAB als werkzoekende.
  4. Indien je aan deze voorwaarden voldoet mag je niet online inschrijven. Contacteer eerst mevrouw Mie Demol van VDAB, dit op de website van VDAB. https://www.vdab.be/opleidingen/aanbod/575680/cursus/173628/Brood-_en_banketbakker-UKKEL
  5. Je kan als uitkeringsgerechtigd werkzoekende deze opleiding slechts volgen na toestemming van uw bemiddelaar. Deze toestemming is noodzakelijk om uw kosten terug te betalen

Getuigschrift

Elke module wordt afgesloten met een moduleproef, dit kan een schriftelijke of praktische proef zijn. Op het einde van het cursusjaar worden de eindproeven brood- en banketbakker en basiskennis bedrijfsbeheer georganiseerd. Wie slaagt ontvangt nadien het diploma brood- en banketbakker en het getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer.

Getuigenissen

"Als je gegarandeerd werk wil, kies dan voor Brood- en banketbakker. Een beroep dat ondertussen niet zo zwaar meer is vergeleken met dertig jaar geleden. Alles is meer en meer geautomatiseerd, waardoor ook de nachturen beperkt zijn. Mijn persoonlijke motivatie om les te geven, is zorgen dat cursisten zich niet onbezonnen in een avontuur storten, maar een mooie toekomst tegemoet gaan."

Didier Van Hoof, docent avondopleiding Brood-en banketbakker


Opleiding van 1 jaar

Prijs € 1505.00 (incl. BTW)

Start: 13-09-2024, Campus Ukkel