Brood- en banketbakker (avond)

Opleiding van 3 jaren


Programma

1e jaar: basis brood en banket (30 sessies - 120 uren)

  • Inleiding - Persoonlijke uitrusting
  • Materiaal - hygiëne en veiligheid
  • Product -en grondstoffenkennis
  • Gistdegen
  • Vet -, kook -en bladerdegen
  • Beslagen
  • Vullingen en crèmes
  • Basis afwerking en garneringen
  • Bedrijfsbezoek
  • Moduleproef

 

2e jaar:

Beslagen en taarten (14 sessies - 56 uren)

  • Biscuitdeeg
  • Soezendeeg
  • Fruitvullingen
  • Crème au beurre
  • Moduleproef

Degen (10 sessies - 40 uren)

In deze module leer je aan de hand van betogende praktijk diverse deegsoorten bereiden:

  • Gistdeeg
  • Bladerdeeg
  • Vetdeeg
  • Vullingen en crèmes
  • Moduleproef

 

Basis chocolade (8 sessies - 32 uren)

In deze module leert de cursist aan de hand van betogende praktijk diverse beslagen, taarten, vlaaien en gebak maken. Diverse technieken en vaardigheden worden aangeleerd in functie van de creatie van een verkoopsklaar bakkerijproduct.

  • Inleiding + persoonlijke uitrusting
  • Materiaal + hygiëne + productkennis
  • Vervaardigen chocoladeproducten
  • Moduleproef

3e jaar:

Toegepaste bedrijfsvoering Brood -en banketbakker (10 sessies - 40 uren)

Beheer

  • Vestigingsvoorwaarden
  • Verzekeringen
  • BTW

Hygiëne

  • HACCP
  • Hygiënechecklist
  • Traceerbaarheid
  • Ongediertebestrijding
  • Onderhoudsplan
  • Allergenen

Organisatie

  • Infrastructuur en uitrusting
  • Organisatie van de verschillende ruimtes
  • Kassa en registratiesystemen
  • Personeelsbeheer

 

Luxe degen (20 sessies - 80 uren)

In deze module leer je het basisaanbod van degen uit te breiden met diverse specialiteiten.

  • Zachte luxe degen (kerstrollen, paashaas, klaaskoeken, ...)
  • Harde luxe degen (keizerbroodjes met maanzaad en sesamzaad)
  • Bladerdeeg (quiches, pizzadeeg, hartige hapjes)
  • Luxe banketdegen
  • Verfijnde crèmes
  • Consumptie-ijs

Voor wie is deze opleiding bestemd

Deze opleiding is bestemd voor volwassenen die het beroep van bakker willen leren of een brood- en banketbakkerij willen openen.

Voorkennis

Voorkennis is niet vereist

Bijkomende info

  • Lesdagen onder voorbehoud van wijzigingen.
  • 2/3e aanwezigheid is vereist om aan de examens te kunnen deelnemen en om het getuigschrift te behalen.
  • De handboeken worden aan het begin van het eerste lesjaar door cursisten aangekocht bij MJ Publishing. De prijs voor deze boeken bedraagt 112 euro en is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. De handboeken zijn bruikbaar voor de volledige opleiding.
  • Uitrusting wordt aangekocht via Syntra Brussel
  • Er wordt bij het begin van het cursusjaar een lijst met klein materiaal afgegeven. Deze dienen aangekocht te worden om de lessen op een vlotte manier te laten verlopen. (+/- 200 euro)
  • Er heersen belangrijke regels qua voedselveiligheid. U draagt als cursist tijdens de praktische lessen geen piercings, kunstnagels, nagellak of ringen.

Getuigschrift

Getuigschrift