Ambachtelijk chocoladebewerker (avond)

Opleiding van 2 jaren


Belgische chocolade geniet wereldwijde bekendheid. Als chocoladebewerker zet je grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melk) om naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding houd je rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Na deze opleiding ben je ook in staat je eigen zaak te runnen ondermeer op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid.

Programma

1e jaar

Basis chocolade (8 sessies - 32 uren)

  • Inleiding
  • Persoonlijke uitrusting & hygiëne
  • Materiaal en grondstoffen
  • Vervaardigen basis chocoladeproducten (caraque, truffel, studentenhaver, gevulde praline, basis vullingen)

Eenvoudige pralines, stuk -en holgoed (17 sessies - 68 uren)

  • Toegepaste bedrijfsvoering (productieplanning, voorraadbeheer, verkoop)
  • Vervaardigen chocoladeproducten (vorm -en vulpralines, stukgoed, holgoed)

Marsepein (8 sessies - 32 uren)

2e jaar

Verfijnde pralines en stukgoed (17 sessies - 68 uren)

  • Vervaardigen verfijnde pralines
  • Vervaardigen stukgoed
  • Dessertkoekjes

Toegepaste bedrijfsvoering Chocoladebewerker (10 sessies - 40 uren)

  • Vestigingsvoorwaarden
  • Verzekeringen
  • BTW
  • HACCP
  • Hygiënechecklist
  • Traceerbaarheid
  • Ongediertebestrijding
  • Onderhoudsplan
  • Allergenen
  • Infrastructuur en uitrusting
  • Organisatie van de verschillende ruimtes
  • Kassa en registratiesystemen
  • Personeelsbeheer

Chocoladekunst (9 sessies - 36 uren)

  • Vervaardigen etalagestuk

Eindproef

Belangrijk! De lessen vinden plaats op dinsdagavond (18.00 - 21.30) op de campus te Ukkel.

Voor wie is deze opleiding bestemd

Jongeren en volwassenen die als zelfstandige of als werknemer in deze sector willen werken.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus is een praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar.

Men moet lichamelijk geschikt zijn om het beroep uit te oefenen, een attest is verkrijgbaar bij uw arts. U moet dit attest afgeven bij de start van de opleiding.

Een voorbeeldattest vindt u via onderstaande link.

http://www.favv-afsca.fgov.be/thematischepublicaties/medisch-attest-levensmiddelen.asp

Docent

Je docent is Robin Aerts: "In het begin leer je de basisrecepten en -technieken, daarna gaan we variëren en nieuwe smaken ontdekken. Hoewel het vandaag nog moeilijk is om origineel uit de hoek te komen, probeer ik samen met de cursisten out-of-the-box te denken wat betreft vullingen en kleuren. Zelf heb ik onlangs een praline van zwarte chocolade gemaakt met zongedroogde tomaten, geroosterde olijven en pistache."

Bijkomende info

  • Lesdagen onder voorbehoud van wijzigingen.
  • 2/3e aanwezigheid is vereist om aan de examens te kunnen deelnemen en om het getuigschrift te behalen.
  • U dient de gepaste kledij via Syntra Brussel aan te kopen (twv. 60 euro).
  • Bij de start van de opleiding krijgt u de mogelijkheid een werkkoffer aan te kopen via Syntra Brussel. Hierin zit alle materiaal dat nodig is om tijdens de opleiding zelfstandig te kunnen werken. Richtprijs voor een werkkoffer bedraagt 200 euro. De docent zal u tijdens de eerste les meer informatie hierover geven.
  • U hoort zelf keukenhanddoeken mee te brengen.

Getuigschrift

Getuigschrift