Ecodesign integreren in je mode onderneming

Avondopleiding (3 Avonden - 5 Sessies)

Opleiding van 5 sessies

Prijs € 225.00 (incl. BTW)

Start: maandag, 19 september 2022, Campus Tour & Taxis


Benieuwd hoe je jouw mode- of textiel onderneming, product of dienst futureproof kan maken? De circulaire economie helpt je daarbij! De planeet laat ondertussen luid en duidelijk merken dat het “business as usual” model niet meer werkt. Grondstoffen die schaarser worden, prijzen die stijgen, erbarmelijke werkomstandigheden aan de andere kant van de wereld. Niet alleen de planeet verandert, overheden en burgers worden ook steeds kritischer en slaan het pad van verandering in. De circulaire economie is een van de paden die bijdraagt aan de duurzame transitie.   

De circulaire economie kan namelijk de milieu- en klimaatimpact in verschillende sectoren helpen verlagen, zo ook die van de mode- en textielsector. Maar hoe begin je daaraan? Samen met enkele pioniers geven we jou een mix van basisprincipes en in’s en out’s via specifieke cases opdat je zelf aan de slag kan gaan om je eigen project via de circulaire economie te verduurzamen.  

Laat je begeleiden door experts zoals HNST JeansKomrads, Flanders DC, Ariadne Innovation en Yolan Gielen om duurzame principes in je onderneming te integreren.  

Programma

19 September (19u - 22u)

  • Sessie 1: inleiding over de circulaire economie (3 uur)

Docent: Flanders DC

Wat is circulaire economie? Wat zijn de basisprincipes waar je zeker van op de hoogte moet zijn? En wat gebeurt er op vlak van beleid? Hoe verhoudt deze economie zich ten opzichte van de mode- en textielindustrie?  

20 September (18u - 22u)

  • Sessie 2.1: De productieketen van textiel (2 uur)

Docent: Ariadne Innovation

Welke soort producenten zijn er en waar bevinden zij zich? Wat zijn duurzame materialen en hoe ziet hun begin en eindproces eruit?

  • Sessie 2.2: businessmodel templates (2 uur)

Docent: Yolan Gielen

Is jouw idee echt duurzaam? We kijken naar de facetten van een businessmodel template om tot waarde creatie en behoud ervan te komen.  

26 September (19u - 22u)

  • Sessie 3.1: ecodesign (1.5 uur)

Docent: HNST en Komrads

Met welke principes moet je rekening houden bij het duurzaam ontwerpen van producten en diensten. Welke uitdagingen ondervonden de pioniers en hoe zijn ze er mee om gegaan?

  • Sessie 3.2: duurzame productie (1.5 uur)

Docent: HNST en Komrads

In deze sessie delen pioniers de in’s en out’s om je productieketen stap voor stap te verduurzamen. Van het valoriseren van eigen bijproducten, het opwaarderen van grondstoffen, het kiezen van de juiste partners, het bepalen van de optimale productie-aantallen tot het verbeteren van processen.  

 

10 Oktober - 16 Oktober

  • Sessie 4: digitale coaching en jurymoment (1 uur)

Tijdens een één op één sessie met een van onze experts krijg je de mogelijkheid jouw case verder af te toetsen. Uiteindelijk zal je jouw case mogen pitchen voor de expertenjury om zo je project te optimaliseren.  

17 Oktober -23 Oktober

  • Extra: individuele coaching sessie

Doorheen de lessenreeks is er ook ruimte voor een één op één sessie met de pioniers om jouw project specifiek verder te bekijken.  

Voor wie is deze opleiding bestemd

Deze opleiding is voor iedereen in de mode- en textielsector of iedereen die zich in deze sector wil begeven én daarbij duurzame principes wil integreren in zijn werking.  

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Docent

HNST Jeans

Komrads

Flanders DC

Ariadne Innovation

Yolan Gielen

Bijkomende info

Data

- 19 september van 19:00 - 22:00

- 20 september van 18:00 - 22:00

- 26 september van 19:00 - 22:00

De digitale coaching en het jurymoment zullen in de weken van 10 en 17 oktober plaats vinden


Opleiding van 5 sessies

Prijs € 225.00 (incl. BTW)

Start: 19-09-2022, Campus Tour & Taxis