Meubelstoffeerder (voltijds)

Opleiding van 1 jaar


Je wil oude zitmeubels op ambachtelijke wijze herstellen en een nieuwe look geven? Als meubelstoffeerder leer je stoelen en banken stofferen vooral op moderne wijze.

Omschrijving

Ben je gepassioneerd door meubels en ambachtelijk vakmanschap? Wil je de kunst van meubelstoffering beheersen en een professionele meubelstoffeerder worden? Dan is onze gespecialiseerde opleiding tot meubelstoffeerder bij Syntra Brussel de perfecte stap om jouw carrière in de wereld van interieurdesign en meubelambacht te lanceren.

Je leert alle knepen van deze ambacht. Je leert technieken voor het stofferen van verschillende zitmeubels. De theorie wordt je bijgebracht aan de hand van praktijkoefeningen. Eens de basis bijgebracht is, leer je een zelfgekozen meubel op te bouwen vanaf het karkas tot de laatste afwerkingen. Je ontwikkelt oog voor detail en kan je creaties afwerken tot in de puntjes.

Programma

Plat stofferen (32 sessies - 128 uren)

In deze module leer je de techniek van het plat stofferen volgens de moderne manier: het meubel demonteren, de juiste gereedschappen hanteren en het zitmeubel correct opbouwen met de juiste grondstoffen en technieken.

 

Hoog stofferen (32 sessies - 128 uren)

In deze module leer je de technieken van het hoogstofferen volgens de moderne en klassieke manier. De stoffering voorbereiden, de juiste veren/singels/schuim selecteren, de juiste stof selecteren en op maat maken, het meubel demonteren, de juiste gereedschappen hanteren, de naaimachine hanteren en alle materialen juist plaatsen en stofferen.     

 

Afwerkingstechnieken (32 sessies - 128 uren)

In deze module leer je de verschillende afwerkingtechnieken en decoratieve accessoires die toegepast kunnen worden bij gestoffeerde meubels. Verder leert de cursist kleine reparatiewerkzaamheden uit te voeren aan het houtwerk van het meubel.   

Capittoneren (120u)

Materialenkennis

Toepassingsgebieden van het capitonneren: trends in het capitonneren, ontstaan van het capitonneren.

Soorten capitons: hele, halve, pijpsteek, gestikte en gebombeerde capitons, verschil tussen capitonneren en bomberen.

Diverse technieken van het capitonneren/bomberen: bomberen van een stoel, bomberen van een zetel met rug en zit; bomberen van losse kussens.

Capitonneren van een stoel, een zetel en losse kussens.

Capitonneren op klassieke en moderne manier.

Opgelet! Deze opleiding loopt op maandag en donderdag telkens van 9u30 tot 13u en van 13u30 tot 17u.

E-bedrijfsbeheer op vrijdagvoormiddag ( grootste gedeelte online-11 keer op campus)

Voor wie is deze opleiding bestemd

Volwassenen die het ambacht van meubelstofferen wil aanleren en er professioneel mee aan de slag wil gaan.

Voorkennis

Er is geen voorkennis verreist.

Bijkomende info

  • Lesdagen onder voorbehoud van wijzigingen
  • materialen( stoffen, singels, opbouw van eigen meubelen) niet inbegrepen in het cursusgeld.
  • je dient zelf nog basis werkmateriaal aan te kopen ( stoffeerdershamer, singelspanner, koevoet en wat klein materiaal +- 100€)

Getuigschrift

Wie deze opleiding met succes beëindigt, ontvangt het officiële getuigschrift erkend door de Vlaamse gemeenschap.

Het getuigschrift wordt enkel toegekend aan deelnemers die regelmatig de lessen bijwonen, slagen voor de examens van de verschillende vakken, een eindwerk of praktijkproef maken en dat met succes verdedigen voor een jury. Wil je het diploma dameskleermaker behalen, dan dien je ook alle modules patroontekenen te volgen.

Indien je de opleiding combineert met de opleiding start me up, dan ontvang je een diploma