Gespecialiseerd voetverzorger (avond)

Opleiding van 2 jaren

Prijs € 420.00 (incl. BTW)

De vermelde prijs bij meerjarige opleidingen is de prijs voor het eerste jaar.

Start: woensdag, 29 september 2021, Campus Ukkel


Deze opleiding gaat door op woensdag- en donderdagavond van 18u30 tot 22u op campus Ukkel.

Omschrijving

Als gespecialiseerd voetverzorger verzorg je teennagels en voethuid. Je voorkomt en behandelt huid- en nagelaandoeningen en je geeft professioneel advies over goede schoenen en voethygiëne. Je maakt komaf met eksterogen, eeltplekken, ingegroeide nagels, kalknagels en likdoorns.

De vraag naar goede voetverzorgers neemt nog altijd toe. Vanzelfsprekend maken privé-personen deel uit van je klantenbestand, maar ook ziekenhuizen, revalidatiecentra en seniorenhomes zijn een mogelijke doelgroep.

In deze opleiding krijg je de nodige theoretische onderbouw, maar de nadruk ligt op handvaardigheid en praktijk. Je krijgt les van gespecialiseerde lesgevers die kunnen buigen op een jarenlange ervaring.

Programma

Eerste jaar

    Elementaire voetverzorgingstechnieken

    Anatomie (e-learning en coaching)

    Bijzondere voetverzorgingstechnieken

    Huidaandoeningen en behandelmethoden

    Nagelaandoeningen en behandelmethoden

    Praktijkinitiatie 1

Tweede jaar

    Interdisciplinair werken en risicovoeten

    Nagelregulatietechnieken

    Orthoplastie

    Praktijkinitiatie 2

    Individuele stage-opdrachten

    kijkstage

    Eindwerk

Voor wie is deze opleiding bestemd

  • Jongeren vanaf 18 jaar en volwassenen die zin hebben voor esthetiek en verzorging
  • Schoonheidsspecialisten en verpleegkundigen die zich willen vervolmaken in de voetverzorging

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist

Bijkomende info

Extra kosten

    Het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld en toegang tot het online leerplatform waar het lesmateriaal te vinden is (instructievideo's, cursustekst,...). Bijkomende kosten zijn prints en kopieën.

    Om de lessen te kunnen volgen moet je, aanvullend op het inschrijvingsgeld, wel instaan voor de aankoop van een pedicureset, witte handdoeken (in diverse formaten), een witte schort en  divers klein werkmateriaal. De aankoopprijs van een basispakket werkmateriaal voor het eerste jaar wordt geraamd op: 400 euro. Let op: dit bedrag heeft betrekking op het werkmateriaal zoals tangen, vijlen, scharen, etc. Bijkomende investeringen voor infrastructuur dienen zeker nog te gebeuren. denk hierbij maar aan een voetfrees (800 euro - 2500 euro) en een sterilisator. Deze toestellen zijn uiteraard aanwezig op de campus om te gebruiken in de klas, maar om zelf thuis verder te oefenen of klanten te behandelen moet je rekening houden met deze bijkomende investering.

Stage

    Voor de externe stage wordt er naar rust- en ziekenhuizen gegaan. Dit gebeurt klasikaal en onder begeleiding van de docente.

Vrijstellingen

    Je kan een vrijstelling aanvragen voor iedere module. Hiervoor bezorg je een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.

Praktijklessen & modellen

    Aanvankelijk worden de technieken op de medecursisten ingeoefend, nadien op modellen die je meebrengt naar de klas. Er worden indien mogelijk externe praktijkoefensessies klassikaal ingelast in RVT's en ziekenhuizen. Hou er rekening mee dat externe lessen occasioneel kunnen doorgaan op zaterdagvoormiddag.

Wat is nu het verschil tussen pedicure - medische pedicure - gespecialiseerde voetverzorging en podologie?

    Schoonheidsspecialistes en esthetische voetverzorgers verzorgen de voeten uitsluitend met het oog op het welzijn van de klant  – hygiëne – of op de verfraaiing van het uiterlijke, het esthetische.De gespecialiseerd voetverzorger staat in voor het geven van een basisverzorging en een aanvullende verzorging bij pijn of ongemak bij niet-risicovoeten door gebruik te maken van niet-invasieve technieken en remediërende producten en hulpmiddelen. De term “gespecialiseerd” maakt een duidelijk onderscheid met voetverzorgingen die enkel het esthetische aspect behandelen. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger kan een bijkomende opleiding volgen waardoor hij zich tevens bekwaamt in het screenen, verzorgen en opvolgen van cliënten/patiënten met diabetes. De gespecialiseerde voetverzorgers genezen en voorkomen aandoeningen van de nagels en de tenen zoals, infecties, mycose (schimmel), voetwonden, ingegroeide nagels, likdoorns, kloven, pijnlijke drukpunten, … (ook bij diabetespatiënten) door toepassing van podologische technieken. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger staat in voor de eerstelijns voetverzorging en is een belangrijke schakel in de interdisciplinaire samenwerking met podologen, dermatologen en artsen, maar ook met de orthopedisch schoentechniekers, verpleegkundigen en mensen werkzaam in de thuiszorg. Bij de ziekenfondsen krijgen de gespecialiseerd voetverzorgers een erkenning voor de terugbetaling van pedicurebehandelingen. Podologen zijn paramedici die de verzorging van risicovoeten en risicopatiënten voor hun rekening nemen. Zij voeren voetverzorgingen uit waarbij teenafwijkingen, epidermische en dermische letsels van de voet kunnen worden behandeld. Ook het toepassen van biomechanica en zooltherapie ligt in hun bevoegdheid: podologen ontwerpen ook steunzolen.Ook artsen (huisartsen, dermatologen, chirurgen,…) behandelen patiënten met voetproblemen door middel van medische technieken en producten.

EXAMENS

    Tijdens het jaar wordt je kennis tussentijds geëvalueerd. Deze evaluaties (theorie en praktijk) geven je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen. Op het einde van de 2 jarige opleiding wordt er een groot eindpraktijkproef afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis van gespecialiseerde voetverzorger wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.

·Lesdagen onder voorbehoud van wijzigingen.

Getuigschrift

Wie deze opleiding met succes beëindigt, ontvangt het officiële getuigschrift erkend door de Vlaamse gemeenschap.

Het getuigschrift wordt enkel toegekend aan de deelnemers die regelmatig de lessen bijwonen, slagen voor de examens van de verschillende vakken en met succes een eindproef afleggen voor de jury.


Opleiding van 2 jaren

Prijs € 420.00 (incl. BTW)

De vermelde prijs bij meerjarige opleidingen is de prijs voor het eerste jaar.

Start: 29-09-2021, Campus Ukkel