Elektricien in duaal leren: wat zegt de docent?

Elektricien in duaal leren: wat zegt de docent?

 

0 reacties geplaatst

Tags: elektrieker, electricien, duaal leren, duale opleiding, duaal brussel, werkplekleren, werkplek


In september 2018 gaat de opleiding Elektrotechnisch installateur voor de vierde keer van start als opleiding in duaal leren.
Wij zaten samen met docent Olaf Vermeulen en stelden hem vragen over deze boeiende opleiding in de bouw sector!

 

Jij hebt de overgang meegemaakt van de opleiding van een “klassieke onderwijsvorm” naar een opleiding in duaal leren. Merk je het verschil bij de cursisten?

“In het begin van het cursusjaar in september, zit je met cursisten die helemaal niets afweten van elektriciteit. Daarom starten we eerst met een theoriegedeelte “Basis elektriciteit”, maar die probeer ik heel snel om te buigen naar de praktijk. Zo kunnen de cursisten vanaf hun eerste werkdag op de werkplek de verschillende componenten en gereedschappen herkennen. Ik probeer hen zo snel mogelijk bij te brengen hoe ze deze moeten gebruiken op een correcte manier. Vaak reageren de werkplekbegeleiders positief verbaasd, ze verwachtten niet dat onze cursisten al een basiskennis hebben!

De cursisten komen op hun werkplek in contact met verschillende problemen, daarna komen ze samen in de les en bespreken we die problemen samen. Zou iedereen de problemen op dezelfde manier hebben aangepakt? Zo leren de cursisten ook van elkaar.

Ook de samenwerking met de VDAB is zeer knap. Maar het is binnen SYNTRA Brussel dat we de cursisten moeten houden en motiveren. Uit de voorbij jaren zien we dat het lukt, dat geeft een goed gevoel.”

 

Zijn de cursisten klaar voor de arbeidsmarkt op het einde van hun opleiding?

“In feite zit de bouwsector al een hele tijd te wachten op jonge gasten met werkervaring. Ik heb zelf lang in het vak gezeten en ik weet dus waar bedrijven op zoek naar zijn als ze zoeken naar nieuwe medewerkers. We hebben vandaag zekerheid over twee cursisten die reeds een contract aangeboden gekregen hebben op hun werkplek. Dat is voor mij als docent het mooiste bewijs dat de cursisten de juiste competenties aanleren in de opleiding. Voor één van de cursisten lag het contract zelfs al klaar in april, dus ik krijg daar toch ook voldoening uit.

Ook van de andere werkplekken heb ik positieve reacties gehoord, maar het bedrijf moet op dat moment ook ruimte hebben om een extra medewerk aan te werven. Dat is niet altijd zo.”

 

Welke informatie zou je geven aan een cursist die overweegt met deze opleiding te starten?

“Je kan een job enkel goed doen als je ze graag doet. Als de inzet en motivatie er is bij de cursist, en ze kunnen de opleiding volhouden tot het einde krijg je echt mooie resultaten. De succesverhalen van oud-cursisten motiveren de huidige cursisten om het onderste uit de kan te halen. Verschillende oud-cursisten zijn als zelfstandige gestart en doen het goed.

Dit is niet een beroep waarbij je zittend rijk wordt. Het is soms fysiek hard werken, daarnaast moet je goed nadenken en met finesse werken. Vergelijk het met een taart: je wilt toch niet enkel een taart die lekker is, maar ook eentje die er mooi uitziet? Zo is dat ook in onze sector, de klant hecht belang aan verzorgd werk. Ik wil geen cowboys opleiden, maar èchte vakmannen die fier kunnen zijn op hun werk.”

>>> Klik hier door naar de opleiding Elektrotechnisch installateur (voltijds - PACT)

 

 

PACT opleiding?

Binnen het SYNTRA-netwerk noemen we onze voltijdse opleidingen in duaal leren een PACT opleiding. Wat is een PACT opleiding juist?

• voor jongeren vanaf 18 jaar
• 40% van de opleiding volg je op de campus, 60% op de werkvloer
• je sluit letterlijk een PACT met je docent, competentiecoach en praktijkopleider
• op het einde krijg je een diploma erkend door de Vlaamse overheid

 

>>> Klik hier door naar alle PACT opleidingen

 


0 reacties geplaatst

Plaats een nieuwe reactie