Sommelier (avond)

Opleiding van 3 jaren


 

 

 

U leert de bekendste wijnbouwgebieden ontdekken en ontdekt de specifieke aardrijkskundige en klimatologische invloeden die kwaliteit en kwantiteit beïnvloeden.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding

  • De eventuele productiemethodes die eigen zijn aan de regio en deze linken aan de wijnen die er worden geproduceerd.
  • De appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio.
  • De druivenrassen eigen aan de regio en deze herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio's of landen.
  • Een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen.
  • De wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven en suggereren bij een specifiek gerecht en het voorstel motiveren.
  • De wijnen op technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.

Programma

De opleiding is modulair opgebouwd, in 1 schooljaar kan je verschillende modules volgen.

1ste jaar sommelier/Wijnhanderlaar

·Wijn leren proeven (6 sessies)

·Algemene wijnkennis geschiendenistechnieken (8 sessies)

·Algemene wijnkennis vinificatietechnieken (9 sessies)

·Trajectbegeleiding sommelier/wijnhandelaar (1 sessie)

·Bier leren proeven (6 sessies)

2de jaar sommelier

·Frankrijk: Zuid-Oost (8 sessies)

·Frankrijk: Noord-Oost (8 sessies)

·Franktrijk: Zuid-West (8 sessies)

·Servicetest sommelier Frankrijk (1 sessie)

·Europa: Noord-Oost (10 sessies)

3de jaar sommelier

·Europa: Zuid (10 sessies

·Servicetest sommelier Europa (1 sessie)

·Wereldwijnen: Amerika (8 sessies

·Wereldwijnen: Afrika, Azië, Oceanië ( 8 sessies)

·Portfolio sommelier (4 sessies + 9 afstandsleren)

·Eindproef (1 sessie)

De lessenvoor starters gaan door op dinsdagavond van 18u30 tot 22u in T&T.

Heb je reeds voorkennis, neem dan contact op met de trajectbegeleider van campus T&T.

Voor wie is deze opleiding bestemd

Jongeren en volwassenen met een voorliefde voor wijn, die interesse hebben in wijnkennis of zich als sommelier willen vestigen in de horeca.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Indien je toch voorkennis hebt door bv

·Je hebt reeds bij een Syntra de opleiding Aspirant-Sommelier gevolgd.

·Je hebt bij een CVO het attest van 'Wijnkenner' behaald.

·Je hebt een attest van het SWEN (stichting wijnexamens Nederland) niveau 3.

·Je hebt een attest WSET (win & spirit education trust) advanced.

Neem dan contact op met de tracjectbegeleider van campus T&T.

Docent

Eén van de docenten is Kris Van de Sompel. Kris is wijnconsulent en lesgever oenologie. Deze meester-sommelier was in 2007 champagneambassadeur voor België. Hij maakt deel uit van diverse internationale jury's, organiseert wijnevenementen en werkt mee aan tal van publicaties over wijn, drank en gastronomie

Bijkomende info

  • Degustaties zijn inbegrepen in de opleiding
  • 2/3 aanwezigheid is verplicht om deel te mogen nemen aan de proeven