Sommelier (avond)

Opleiding van 2 jaren


Het programma sommelier is aangepast, wie de opleiding Aspirant-Sommelier reeds heeft gevold kan deze 2-jarigevervolgopleiding sommelier volgen.

U leert de bekendste wijnbouwgebieden ontdekken en ontdekt de specifieke aardrijkskundige en klimatologische invloeden die kwaliteit en kwantiteit beïnvloeden.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding

  • De eventuele productiemethodes die eigen zijn aan de regio en deze linken aan de wijnen die er worden geproduceerd.
  • De appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio.
  • De druivenrassen eigen aan de regio en deze herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio's of landen.
  • Een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen.
  • De wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven en suggereren bij een specifiek gerecht en het voorstel motiveren.
  • De wijnen op technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.

Programma

Sommelier schooljaar 2020/2021

Bier leren proeven (6 sessies)

Frankrijk: Zuid-Oost (8 sessies)

Frankrijk: Noord-Oost (8 sessies)

Franktrijk: Zuid-West (8 sessies)

Servicetest sommelier Frankrijk (1 sessie)

Europa: Noord-Oost (10 sessies)

Sommelier schooljaar 2021/2022

Europa: Zuid (10 sessies

Servicetest sommelier Europa (1 sessie)

Wereldwijnen: Amerika (8 sessies

Wereldwijnen: Afrika, Azië, Oceanië ( 8 sessies)

Portfolio sommelier (4 sessies + 9 afstandsleren)

Eindproef (1 sessie)

De lessen gaan door op maandagavond van 18u30 tot 22u in T&T.

Voor wie is deze opleiding bestemd

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die reeds de opleiding 'Aspirant-Sommelier' gevolgd hebben.

Toelatingsvoorwaarden

    · Je hebt reeds bij een Syntra de opleiding Aspirant-Sommelier gevolgd.
    · Je hebt bij een CVO het attest van 'Wijnkenner' behaald.
    · Je hebt een attest van het SWEN (stichting wijnexamens Nederland) niveau 3.
    · Je hebt een attest WSET (win & spirit education trust) advanced.

Docent

Je docent is Kris Van de Sompel. Kris is wijnconsulent en lesgever oenologie. Deze meester-sommelier was in 2007 champagneambassadeur voor België. Hij maakt deel uit van diverse internationale jury's, organiseert wijnevenementen en werkt mee aan tal van publicaties over wijn, drank en gastronomie

Bijkomende info

  • Degustaties zijn inbegrepen in de opleiding
  • 2/3 aanwezigheid is verplicht om deel te mogen nemen aan de proeven