U leert de bekendste wijnbouwgebieden ontdekken en ontdekt de specifieke aardrijkskundige en klimatologische invloeden die kwaliteit en kwantiteit beïnvloeden.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding
Tijdens deze opleiding leer je het volgende:
- De eventuele productiemethodes die eigen zijn aan de regio en deze linken aan de wijnen die er worden geproduceerd.
- De appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio.
- De druivenrassen eigen aan de regio en deze herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio's of landen.
- Een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen.
- De wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven en suggereren bij een specifiek gerecht en het voorstel motiveren.
- De wijnen op technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.
Programma
De opleiding is modulair opgebouwd, in één schooljaar kan je verschillende modules volgen.
1e jaar sommelier/Wijnhandelaar
- Wijn leren proeven (6 sessies)
- Algemene wijnkennis geschiendenistechnieken (8 sessies)
- Algemene wijnkennis vinificatietechnieken (9 sessies)
- Bier leren proeven (6 sessies)
- Coaching: opstart portfolio
2e jaar sommelier
- Frankrijk: Zuid-Oost (8 sessies)
- Frankrijk: Noord-Oost (8 sessies)
- Franktrijk: Zuid-West (8 sessies)
- Servicetest sommelier Frankrijk (1 sessie)
- Europa: Noord-Oost (10 sessies)
- Coaching: verdere uitbouw portfolio
3e jaar sommelier
- Europa: Zuid (10 sessies)
- Servicetest sommelier Europa (1 sessie)
- Wereldwijnen: Amerika (8 sessies)
- Wereldwijnen: Afrika, Azië, Oceanië ( 8 sessies)
- Coaching: afwerken portfolio
- Eindproef (1 sessie)
De lessen voor starters gaan door op maandagavond van 18u30 tot 22u in T&T.
Heb je reeds voorkennis, neem dan contact op met de Trajectmanager van campus T&T.
Voor wie is deze opleiding bestemd
Jongeren (min. 18j) en volwassenen met een voorliefde voor wijn, die interesse hebben in wijnkennis of zich als sommelier willen vestigen in de horeca.
Voorkennis
Er is geen voorkennis vereist.
Indien je toch voorkennis hebt door volgende redenen, neem dan contact op met de tracjectmanager van campus T&T:
- Je hebt reeds bij een Syntra de opleiding Aspirant-Sommelier gevolgd.
- Je hebt bij een CVO het attest van 'Wijnkenner' behaald.
- Je hebt een attest van het SWEN (stichting wijnexamens Nederland) niveau 3.
- Je hebt een attest WSET (win & spirit education trust) advanced.
Docent
| Eén van de docenten is Kris Van de Sompel. Kris is wijnconsulent en lesgever 'oenologie'. Deze meester-sommelier was in 2007 champagneambassadeur voor België. Hij maakt deel uit van diverse internationale jury's, organiseert wijnevenementen en werkt mee aan tal van publicaties over wijn, drank en gastronomie |
| Docent Stijn Verleyen geeft les in het 2de en 3de jaar en is dit jaar uitgeroepen als 'Best Blind Taster of the Year 2022'. |
| Docente Céline Dubois geeft les in het eerste jaar. Als alumna van de sommelieropleiding van Syntra Brussel kent ze de uitdagingen van de startende studenten. Naast de lessen bij Syntra organiseert ze ook wijntastings en schoolt ze zich permanent bij. |
| Docent Raf Van Pottelbergh: Ondanks dat Raf Van Pottelbergh geschiedenis studeerde kreeg hij op zijn 28ste het wijnvirus te pakken. Na het behalen van zijn sommelier diploma op Syntra Brussel begon hij te werken in Restaurant Humphrey waar hij gedurende drie jaar functioneerde als maître-hotel/sommelier. Hierna ging hij gedurende twee jaar aan de slag als hoofd-sommelier in Chambre Séparée, het sterrenrestaurant van Kobe Desramault in Gent. Momenteel is hij aan de slag als ambassadeur voor de artisanale lambiek brouwerij Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel en is hij tevens ook actief als onafhankelijke wijn consultant. |
Bijkomende info
Degustaties zijn inbegrepen in de opleiding.
Opleiding van 3 jaren
Prijs €
1350.00 (incl. BTW)
De vermelde prijs bij meerjarige opleidingen is de prijs voor het eerste jaar.
Start: 23-09-2024, Campus Tour & Taxis