Omschrijving
De ambachtelijke ijsbereider is een persoon die grond- en hulpstoffen, zoals suikers, melk, drinkwater omzet via een warme bereiding naar verschillende soorten van consumptie-ijs, mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs.
Programma
Basis ijsbereidingen (12 sessies - 48 uren)
- Inleiding tot het beroep
- Materiaal, hygiëne en veiligheid
- Productkennis
- Vervaardigen ijsproducten
- Geturbineerde ijsproducten
- Vetdegen (dessertkoekjes)
- Vullingen en crèmes
- Basis afwerking en garnering
- Consumptie-ijs
- Decoratie -en garneertechnieken
Praktijkmodule Ambachtelijk Ijsbereider (4 sessies - 16 uren)
Ijsspecialiteiten (20 sessies - 80 uren)
- Toegepaste bedrijfsvoering
- Vervaardigen ijsproducten
- Ijstaart bereiden en leren snijden
- Ijstaarten en biscuits kunnen opbouwen
- Ijssouflés maken
- Bereiden van diverse ijsgerechten
- Ijspralines leren maken
- Afwerking en garnering
Toegepaste bedrijfsvoering voor de ijsbereider (6 sessies - 24 uren)
Beheer
- Vestigingsvoorwaarden
- Verzekeringen
- BTW
Hygiëne
- HACCP
- Hygiënechecklist
- Traceerbaarheid
- Ongediertebestrijding
- Onderhoudsplan
- Allergenen
Organisatie
- Infrastructuur en uitrusting
- Organisatie van de verschillende ruimtes
- Kassa en registratiesystemen
- Personeelsbeheer
Belangrijk! De opleiding vindt plaats op zaterdag (09.00 - 16.30) om de 14 dagen en 10 zaterdagvoormiddagen voor de toegepaste bedrijfsbeheer op de campus te Ukkel.
Voor wie is deze opleiding bestemd
- Iedereen die interesse heeft in het product 'ijs' en in deze sector aan de slag wenst te gaan.
- Bakkers en Chocoladebewerkers die zich verder wensen te vormen.
Voorkennis
Er is geen voorkennis vereist.
Toelatingsvoorwaarden
Docent
Bijkomende info
- Lesdagen onder voorbehoud van wijzigingen.
- 2/3e aanwezigheid is vereist om aan de examens te kunnen deelnemen en om het getuigschrift te behalen.
- U dient de correcte kledij aan te kopen. Deze worden bij de start van de opleiding aangekocht (richtprijs 45 euro). Veiligheidsschoenen worden verwacht.
- U hoort zelf wat klein materiaal mee te brengen naar de lessen: klopper, spatel, thermometer, spuitkoppen en spuitzakken. De docent zal dit bespreken tijdens de eerste les.
- U hoort zelf keukenhanddoeken te voorzien.
- Tijdens de opleiding wordt er grote aandacht aan voedselveiligheid geschonken. Dit houdt in dat er geen piercings, nagellak, kunstnagels en ringen tijdens de praktische lessen aanvaard worden.
Getuigschrift
Indien je slaagt voor deze opleiding ontvang je een officieel getuigschrift erkend door de Vlaamse overheid.